NL Oz-films/series etc.

Op deze pagina plaats ik de films en series (en een enkele musical als daar geen CD van beschikbaar is, anders zie onder audio) die op enig moment in Nederland beschikbaar waren, dan wel Nederlands gesproken dan wel Nederlands ondertiteld. Deze lijst zal mogelijk niet compleet zijn, mail ons gerust als er iets ontbreekt.

The Wizard of Oz (MGM/Warner)

Dorothy Gale, woont met haar tante Em, haar oom Henry en haar hondje Toto in een boerderij in het Amerikaanse Kansas. Wanneer op een dag een tornado hun huis treft, kunnen Dorothy en Toto als enigen niet op tijd in de schuilkelder onder het huis komen. Ze zijn gedwongen in het huis zelf te schuilen. Het huis wordt door de tornado echter weggeblazen naar het magische Lland van Oz. Kort na haar aankomst in Oz blijkt dat Dorothy onbedoeld de Boze heks van het Oosten heeft uitgeschakeld omdat haar huis bovenop haar is geland. Glinda, de Goede heks van het Noorden, geeft Dorothy de magische schoenen van de gedode heks omdat deze Dorothy beschermen tegen de Boze heks van het Westen, de zus van de heks die ze net gedood heeft. Tevens vertelt ze Dorothy dat, als ze ooit nog terug wil keren naar Kansas, ze de hulp moet verkrijgen van de Grote Tovenaar van Oz.

In 1939 verscheen deze (musical)film “The Wizard of Oz” gebaseerd op het wereldberoemde boek “The Wonderful Wizard of Oz” van de Amerikaanse schrijver L. Frank Baum. De film wijkt op diverse punten af van het boek, bijvoorbeeld met ‘Rode Schoentjes’ in plaats van ‘Zilveren Schoentjes’ en Glinda is de heks van het Noorden in plaats van de heks van het Zuiden.

Voor 1939 was de film een bijzonder technisch hoogstandje en was de eerste ‘grote’ productie in de Amerikaanse bioscopen die in kleur werd getoond. De film kende ook vele problemen bij de productie, zo werden acteurs langdurig ziek door de gebruikte make-up en raakte een van de acteurs bijna ernstig gewond door een vurig special effect.


Hoofdrollen:
Judy Garland
Margaret Hamilton
Frank Morgan
Billie Burke
Ray Bolger
Bert Lahr
Jack Haley

Regie: Victor Fleming, George Cukor, Mervyn LeRoy
Muziek: Harold Arlen, Herbert Stothart, E.Y. Harburg (liedteksten)
Duur: Ca. 102 min.
Jaar: 1939

The Land of Oz

Lord General Nikidik wil Oz overnemen, dus gaat hij naar Mombi en vraagt ​​haar om de geliefde prinses Ozma te transformeren in een marmeren beeld. Mombi verandert haar in plaats daarvan in een jongen, Tip, om haar dienaar te zijn, zonder herinnering aan haar vorige leven.

The Land of Oz is de eerste aflevering van seizoen 2 van Shirley Temple’s Storybook tv-show. De show bewerkte verschillende sprookjes voor de Amerikaanse tv-zender NBC, waaronder deze aflevering, die losjes gebaseerd is op het boek The Marvelous Land of Oz, en werd uitgezonden op 18 september 1960, negen maanden nadat het auteursrecht op het boek was verlopen.

Hoofdrollen:
Shirley Temple
Jonathan Winters
Agnes Moorehead
Ben Blue
Sterling Holloway
Gil Lamb
Frances Bergen
Mari Lynn
Mel Blanc
Maurice Dallimore
William Keene


Regie: William Corrigan en Frank Gabrielson
Muziek: Vic Schoen en Vic Mizzy
Duur: Ca. 55 min.
Jaar: 1960

The Wiz (Universal studios/Motown)

De 24-jarige kleuterjuf Dorothy, geboren, getogen en nog altijd werkzaam in Harlem, viert Thanksgiving met haar hele familie, maar ze lijkt niet heel dankbaar te zijn. Ze leeft een beschut leven en is verlegen en onvervuld. Wanneer ze in een sneeuwstorm terechtkomt terwijl ze haar hond Toto over straat gaat, worden ze naar het mysterieuze Land van Oz gebracht waar ze te horen krijgt dat de enige manier waarop ze naar huis kan met de hulp van de machtige tovenaar is, en hij woont in de Emerald City. Terwijl ze naar hem zoekt via de Yellow Brick Road, raakt ze bevriend met een aantal wezens die zo met hun eigen problemen in hun leven te maken hebben. In hun zoektocht naar de tovenaar worden ze ook geconfronteerd met Evillene, de net zo kwaadaardige zus van Evermean, de slechte heks die Dorothy per ongeluk vermoordde toen ze in Oz aankwam; Evillene is misschien wel hun grootste obstakel.

Deze film is gebasseerd op de succesvolle theater musical The Wiz uit 1975 met o.a. Stephanie Mills, Tiger Haynes en Ted Ross, geschreven door William F. Brown and Charlies Smalls. De musicla film The Wiz (1978) bleek, ondanks een wereldberoemde cast, een commerciële mislukking te zijn, aangezien de productie van $24.000.000,- voor slechts $13.600.000,- terugverdiend aan de bioscoopkassa. Hoewel pre-release-uitzendrechten voor televisie aan CBS waren verkocht voor meer dan $10.000.000,- leden Motown en Universal uiteindelijk een nettoverlies van $10.400.00 door de film, welke destijds de duurste filmmusical ooit gemaakt was. Het falen van de film zorgde ervoor dat Hollywood-studio’s niet langer de volledig zwarte cast filmprojecten produceerden die tijdens de jaren zeventig populair waren geworden.

Hoofdrollen:
Dina Ross
Michael Jackson
Nipsey Russell
Ted Ross
Mabel King
Thelma Carpenter
Lena Horne
Richard Pryor


Regie: Sidney Lumet
Muziek: Charlie Smalls, Quincy Jone,s Luther Vandross, Nickolas Ashford, Valerie Simpson
Duur: Ca. 134 min.
Jaar: 1978

De Tovenaar van Oz (film 1982)

De Tovenaar van Oz is een Nederlandse bewerking van de Japanse film “Ozu no mahôtsukai.” De film werd gebaseerd op het wereldberoemde boek van L. Frank Baum; The Wonderful Wizard of Oz.

Het verhaal gaat over Doortje die met een tornado naar het Land van Oz wordt gebracht en op haar weg terug naar huis spannende avonturen beleeft.

De Nederlandse stemmen zijn o.a. van:
Nathalie Wijers
Bil van Dijk
Robert Sobels
Trudy Libosan
Paula Majoor
Arnold Gelderman
Ger Smit

Regie: Fumihiko Takayama
NL Regie: Arnold Gelderman
Muziek: Joe Hisaishi en Yûichirô Oda
Zang: Bernadette
Vertaling: Arnold Gelderman
NL productie: Wim Pel
Duur: ca. 75 min.
Jaar: 1982


Return to Oz (Disney)

De speelfilm is een vervolg op The Wizard of Oz uit 1939. Na haar avontuur in Oz, keert Dorothy terug naar Kansas. Maar ze is er helemaal niet gelukkig en wordt opgesloten door tante Em. Zij brengt haar naar dokter Worley, die elektrotherapie gebruikt om zijn patiënten te genezen. Dorothy besluit te vluchten en samen met de kip Billina keren ze terug naar Oz. Maar ze is daar helemaal niet veilig want de boze heks Mombie wil haar hoofd hebben en bovendien zijn haar vrienden in Emerald City betoverd door de gemene Nome King.

De film verhaald diverse elementen uit verschillende Oz boeken maar geeft er een eigen draai aan. Destijds werd de film niet helemaal als kindvriendelijk gezien, er zitten wat enge momenten in, maar dat mag de pret niet drukken. Destijds werd de film op gemengde kritieken ontvangen, vooral omdat het de charme van het origineel miste (de 1939 film).

Hoofdrollen:
Fairuza Balk
Nicol Williamson
Jean Marsh
Piper Laurie
Matt Clark

Regie: Walter Murch
Muziek: David Shire
Duur: ca. 113 min.
Jaar: 1985

De Tovenaar van Oz (serie 1986-1987)

De Tovenaar van Oz is een Nederlandse bewerking van de Japanse televisie serie “Ozu no mahôtsukai.” De serie werd gebaseerd op 4 Oz boeken van L. Frank Baum; The Wonderful Wizard of Oz, The Marvelous Land of Oz, Ozma of Oz en The Emerald City of Oz.

Het verhaal gaat over een meisje, Doortje genaamd, dat bij haar oom en tante op de boerderij woont. Op een dag trekt een wervelwind over het landgoed en verdwijnt de hele boerderij de lucht in. Ze belandt in het Land van Oz, een land met feeën, trollen, heksen en andere wezens. In de eerste instantie voelt Doortje zich niet op haar gemak en wil terug naar huis. Op aanraden van de Goede Heks van het Noorden volgt ze het lange en gevaarlijke gele pad. Ze komt drie figuren tegen die evenals haar een wens hebben: Lappie de vogelverschrikker zou graag hersenen krijgen en Blikkie de robot heeft altijd al een hart willen hebben. Droezel de leeuw tenslotte wil moedig worden. De gele weg leidt naar Smaragdstad waar de Tovenaar van Oz woont: hij weet waarschijnlijk wel een manier om haar weer terug naar huis te krijgen.

Het gezelschap gaat op weg en beleeft de nodige avonturen. Ze komen de vreemdste wezens tegen, waaronder de Boze Heks van het Westen, Blikken Bas, Mombi en Tip. Het verhaal symboliseert de weg van het kind-zijn naar de volwassenheid van een meisje. Op haar zoektocht ontmoet en verzamelt zij liefde, verstand en moed, waardoor zij de wereld der volwassenen aankan. De Nederlandse versie van de tekenfilm is een groot succes geworden, wat voor een groot deel te danken is aan Tony Dirne. Hij heeft de teksten op een magistrale wijze weten te bewerken, waardoor de dialogen van een grote dosis humor voorzien zijn. Er is in Nederland en België geen kinderserie dat dat evenaart.

De Nederlandse stemmen zijn o.a. van:
Annelies Balhan
Peter Lusse
Ger Dirne
Fred Benavente
Hetty Heyting
En vele anderen

Regie: Tonogawa Naishô, Hiro Obayashi
NL Regie: Tony Dirne
Muziek: Joe Hisaishi, K.S. Yoshimura, Takao Naoi
Vertaling: Tony Dirne
NL productie: VARA
Afleveringen: 52 | Duur: ca. 30 min.
Jaar: 1986-1987


De Leeuw van Oz (CinéGroupe/Sony)

“De Leeuw van Oz” is de Nederlandse versie van de film “The Lion of Oz”. Het verhaal gaat een een jong circusleeuwtje dat een medaille krijgt voor zijn moed. Als hij met zijn vriend Oscar Diggs in een luchtballon stapt belanden ze samen in het Land van Oz maar raken ze elkaar kwijt. als ‘Leeuwtje’ opzoek gaat naar Oscar beleefd hij spannende avonturen, zal hij Oscar ooit terug vinden?

Het verhaal (Lion of Oz and the Badge of Courage – 1995) werd geschreven door Roger S. Baum, de achterkleinzoon van L. Frank Baum, de oorspronkelijk schrijver van de eerste 19 Oz boeken.

De Nederlandse stemmen zijn o.a. van:
Arie Cupé
Joep van Egmond
Inge Ipenburg
Rolf Koster
Tom van Landuyt
Lucie de Lange
Kees van Lier
Hidde maas
Jon Nonhof
Lex Passchier
Wim van Rooij
Manon Ros
Angela Schijf
Rowin Schumm
Hymke de Vries

Regie: Tim Deacon
Muziek: Jennifer Wilson en Michael en Patty Silversher
Vertaling: Rowin Schumm
NL productie: Wim Pel Producties
Duur: Ca. 75 min.
Jaar: 2000 (2006)


The Muppets Wizard of Oz (Disney)

Kort gezegd: Een hilarische Muppets versie van The Wizard of Oz.

Dorothy Gale is een jongedame en woont in een campingpark ergens in Kansas. Ze is een weeskind en wordt opgevoed door haar oom en tante die een bistro hebben. De Muppets organiseren een “Star Hunt:” ze zoeken een zangeres. Dorothy wil deelnemen, maar mag niet van haar tante: Hollywood is gevaarlijk en het leven van een ster is niet altijd “Glitter & Glamour.” In een onbewaakt ogenblik laat haar oom Dorothy toch vertrekken. Echter komt ze net te laat op de auditie en kan ze enkel een compact disc afgeven met daarop enkele van haar nummers. Op haar terugweg naar de caravan komt er een storm op. Eenmaal thuis verwijt Dorothy haar oom en tante dat ze nooit uit Kansas zal wegkomen, maar niets is minder waar als ze in het Land van Oz beland.

Hoofdrollen:
Ashanti
Jeffrey Tambor
Quentin Tarantino
David Alan Grier
Queen Latifah
The Muppets

Regie: Kirk R. Thatcher
Muziek: Michael Giacchino
Duur: Ca. 88 min. (100 min. extended edition)
Jaar: 2005


Tin Man

DG is een serveerster uit een klein stadje die vindt dat ze niet past in haar boerenleven in Kansas en heeft visioenen van een vrouw met lavendelkleurige ogen die haar waarschuwt dat er een storm op komst is. DG’s visioenen worden gerealiseerd wanneer de tovenares Azkadellia, de tirannieke heerser van de O.Z. (Outer Zone), stuurt haar Longcoat-soldaten door een “reisstorm” om DG te doden. DG ontsnapt maar door de storm belandt ze in de O.Z. en raakt bevriend met een aantal van de inwoners: Glitch, die de helft van zijn hersenen heeft laten verwijderen door Azkadellia; Wyatt Cain, een voormalige “Tin Man” wetshandhaver die jarenlang in een ijzeren pak opgesloten zat als straf voor zijn verzet tegen Azkadellia; en Raw, een “ziener” wiens mensen tot slaaf zijn gemaakt door Azkadellia.

Hoofdrollen:
Zooey Deschanel
Alan Cumming
Neal McDonough
Raoul Trujillo
Kathleen Robertson
Richard Dreyfuss

Regie: Nick Willing
Muziek: Simon Boswell
Miniserie: 3 afleveringen | Totaal duur: Ca. 270 min. (Extended edition)
Jaar: 2007


Tom & Jerry en de Tovenaar van Oz (Turner/Warner)

Deze film is een geanimeerde bewerking van de 1939 film The Wizard of Oz met als toevoeging de personages van Tom en Jerry en verteld door hun standpunt.

In 2016 verscheen er een vervolg “Tom & Jerry, Back to Oz”.

Nederlandse stemmen:
…Onbekend…

Regie: Spike Brandt en Tony Cervone
Muziek: Michael Tavera
Duur: ca. 56 min.
Jaar: 2011

Wicked (De Musical – NL)

Wicked is een Broadwaymusical waarvan de tekst en muziek is geschreven door Stephen Schwartz en het script door Winnie Holzman. Het verhaal is gebaseerd op de roman Wicked: The Life and Times of the Wicked Witch of the West geschreven door Gregory Maguire en in het Nederlands vertaald als Wicked (Slecht) vertaald door Ineke Lenting.

het verhaal gaat over de belevenissen van twee jonge heksen, Glinda en Elphaba, die respectievelijk de Goede Heks van het Noorden en de Valse (‘wicked’) Heks van het Westen zullen worden. Het verhaal vormt aldus een ‘prequel’ voor het bekende verhaal De Tovenaar van Oz (en in het bijzonder de 1939 verfilming) omdat het verhaal speelt voordat De Tovenaar van Oz begint.

Hoofdrollen:
Willemijn Verkaik
Chantal Janzen
Suzanne de Heij
Jim Bakkum
Bill van Dijk
Pamela Teves
Christine de Bruijn
Niels Jacobs
Jochem Feste Roozemond

Regie: Joe Mantello
Muziek: Stephen Schwartz
NL regie: Jan-Eric Hulsman
NL vertaling: Martine Bijl
Productie: Joop van den Ende Theaterproducties
Duur: Ca. 165 min.
Jaar: 2011 t/m 2013
(Dorothy and) The Witches of Oz

Een volwassen Dorothy Gale is nu een succesvolle kinderboekenschrijfster en is verhuisd van Kansas naar het huidige New York City. Dorothy komt er snel achter dat haar populaire boeken gebaseerd zijn op onderdrukte jeugdherinneringen en dat de wonderen van Oz heel, heel echt zijn. Wanneer de Boze Heks van het Westen op Times Square verschijnt, moet Dorothy de innerlijke moed vinden om haar tegen te houden.

Hoofdrollen:
Paulie Rojas
Billy Boyd
Eliza Swenson
Mia Sara
Lance Henriksen
Christopher Lloyd
Sean Austin

Regie: Leigh Scott
Muziek: Eliza Swenson
Duur: Ca. 101 min.
Jaar: 2012


Oz, the Great and Powerful (Disney)

Oscar ‘Oz’ Diggs, een niet al te bekende goochelaar met dubieuze bedoelingen, wordt uit het stoffige Kansas gehaald en naar het levendige Land van Oz gebracht. Hij denkt dat hij de hoofdprijs heeft gewonnen. Roem en rijkdom komen hem tegemoet, totdat hij drie heksen tegenkomt: Theodora, Evanora en Glinda. Ze zijn er niet van overtuigd dat hij de grote tovenaar is waar iedereen op heeft zitten wachten. Met tegenzin wordt hij in de grote problemen van het Land van Oz en haar bewoners meegesleurd. Oscar moet er achter zien te komen wie goed en wie slecht is voordat het te laat is. Hij gebruikt zijn magische krachten met behulp van illusie en creativiteit en verandert zichzelf zo in de grote en krachtige tovenaar van Oz. Tegelijkertijd probeert hij ook een beter persoon te worden.

De film bevat diverse verwijzingen naar de 1939 film (met Judy Garland) zowel filmtechnisch als muzikaal. Oz the Great and Powerful is een film van Sam Raimi die in 2013 werd uitgebracht. Het gaat hier niet om een verfilming van het boek The Wonderful Wizard of Oz van schrijver L. Frank Baum, maar om een verhaal dat zich voor de eerste boeken afspeelt. De film werdt in 3-D vertoond en is een combinatie van live-action en motion capture. De film werd genomineerd voor 3 Golden Trailer Awards.

Hoofdrollen:
James Franco
Mila Kunis
Rachel Weisz
Michelle Williams
Zach Braff
Joey King

Regie: Sam Raimi
Muziek: Danny Elfman
Duur: Ca. 130 min.
Jaar: 2013


Tom & Jerry: Back to Oz (Turner/Warner)

Nu dat de Boze Heks van het Westen overwonnen is in Oz, zijn Tom en Jerry samen met Dorothy terug in Kansas! Maar dat is niet voor lang wanneer een geheel nieuwe schurk is opgedoken van onder het magische land, de Gnome Koning! Na het veroveren van de Goede Heks, zijn de Gnome Koning en zijn leger klaar om een ravage aan te richten in Oz en hebben ze nog maar één ding nodig om de controle over The Emerald City te bemachtigen, Dorothy’s robijnrode pantoffels! Het is aan ons favoriete kat en muis duo om samen te werken, terug naar Oz te gaan om het land te redden waarvan ze zo houden.

Hoofdrollen:
Tom and Jerry
Grey Griffin
Jason Alexander
Amy Pemberton
Joe Alaskey
Michael Gough
Rob Paulsen
Todd Stashwick
Frances Conroy
Stephen Root
Spike Brandt

Regie: Spike Brandt en Tony Cervone
Muziek: Michael Tavera
Duur: Ca. 80 min.
Jaar: 2016


Share
   Send article as PDF