Raar maar Waar #1

raarmaarwaar

Vandaag begint de Kinderboekenweek!! Het thema is Raar maar Waar:
Raar maar Waar Oz feitjes & verhalen deel 1: De Schoentjes van Doortje: zijn ze nu zilver of rood?

In het boek zijn de schoentjes van Doortje gemaakt van zilver, toch zijn in de meeste verfilmingen de schoentjes rood. Waarom?

Toen in 1939 MGM film The Wizard of Oz met Judy Garland werd gemaakt was de Technicolor filmtechniek net nieuw. Deze techniek zorgde ervoor dat je films in kleur kon opnemen en uitzenden.

De makers van de film waren bang dat zilveren schoentjes tegen het kleurengeweld van het decor zouden wegvallen. Ook was het een probleem dat zilver niet mooi te zien was met deze nieuwe kleurenfilmmethode. Daarom besloten de makers al in 1938 om de schoentjes robijnrood te maken. Want dan waren de schoentjes goed te zien, vooral ook op de weg met de gele steentjes.

In 1985 werden de schoentjes opnieuw gebruikt voor de Walt Disney film The Return to Oz, sindsdien zijn de rode schoentjes heel veel gebruikt. Maar soms, zoals in de Universal musicalfilm The Wiz (uit 1979) met Diana Ross en Michael Jackson zijn de schoentjes toch van zilver.

Share
   Send article as PDF