Wie was L. Frank Baum?

LF Baum Portret

Je vraagt je nu vast af wie Frank Baum eigenlijk was?

Lyman Frank Baum werd geboren in Chittenango (New York, USA) op 15 mei 1856. Hij was het zevende kind van Cynthia Stanton en de succesvolle zakenman Benjamin Ward Baum. Lyman was niet de naam die Baum prettig vond en hij liet zich meestal bij zijn tweede voornaam noemen, Frank, waardoor hij vaak zijn werken uitbracht onder de naam L. Frank Baum. Kort gezegd was L.F. Baum, schrijver, journalist, dichter, acteur en filmmaker. Baum trouwde in 1882 met de feministe Maud Cage waar hij 4 kinderen mee kreeg. De boeken Mother Goose in Prose (1897) en Father Goose, His Book (1899) zijn werken die in meer of mindere mate bekend zijn geworden tijdens het leven van Baum echter zijn definitieve doorbraak kwam met het boek The Wonderful Wizard of Oz in 1900. Baum schreef echter nog vele andere boeken waaronder The Life and Adventures of Santa Claus (1902). L. Frank Baum richtte een filmmaatschappij op en maakte diverse films, waaronder een aantal korte ‘Oz’ films, waarvan de meeste geen groot succes waren. Baum overleed op 6 mei 1919 in Los Angeles (California, USA) aan de gevolgen van een coma waar hij in geraakt was na een beroerte een dag eerder.

Meer informatie kun je lezen in de mini biografie, het laatste deel van De Kronieken van Oz.

Share
   Send article as PDF